Νηπιαγωγείο: Το Νηπιαγωγείο ταξιδεύει στην Αρχαία Ελλάδα
Στα πλαίσια του ταξιδιού μας στους αρχαίους ελληνικούς πολιτισμούς της Ελλάδας, κάναμε στάση στον Κυκλαδικό πολιτισμό και επικεντρωθήκαμε στα κυκλαδικά ειδώλια, τη σημαντικότερη δημιουργία της κυκλαδικής μαρμαρογλυπτικής. Κατά κανόνα, απεικόνιζαν γυμνές γυναικείες μορφές και είχαν το αριστερό τους χέρι πάνω από το δεξί διπλωμένα στην κοιλιά για να προσέχουν το μωρό που κυοφορούν, ελαφρώς λυγισμένα γόνατα και το κεφάλι ανασηκωμένο προς τα πίσω. Ο τύπος των «κανονικών» ειδωλίων είναι χαρακτηριστικός της Πρωτοκυκλαδικής περιόδου, ενώ εμφανίζονται και τα «βιολόσχημα» ειδώλια εκείνη την περίοδο και το σχήμα τους μοιάζει με βιολί. Χαρακτηριστικό τους είναι το γεγονός ότι δεν είχαν λεπτομέρειες στο πρόσωπο (μάτια, στόμα), αλλά μόνο μια τριγωνική μύτη. Βλέποντας, λοιπόν, το αντίστοιχο εποπτικό υλικό, φτιάξαμε τα δικά μας κυκλαδικά ειδώλια από πηλό και τα κολλήσαμε σε χαρτόνι και, έπειτα σε κορνίζα για να στολίσουμε την τάξη μας!
Επόμενος σταθμός του ταξιδιού μας στην αρχαία Ελλάδα, η κεραμική και τα γεωμετρικά αγγεία. Τα χρησιμοποιούσαν οι Αρχαίοι για να αποθηκεύουν υγρά, όπως λάδι, νερό και κρασί. Ήταν φτιαγμένα από πηλό και πάνω τους είχαν ζωγραφισμένες διάφορες παραστάσεις ή γεωμετρικά σχήματα. Εμείς, κόψαμε από φελλό έναν αμφορέα και μία οινοχόη και τα κολλήσαμε σε ένα πινακάκι, γράψαμε τα ονόματά τους από πάνω και ζωγραφίσαμε παραστάσεις και γεωμετρικά σχέδια, σύμφωνα με το εποπτικό υλικό που είδαμε.
Το ταξίδι μας στην Αρχαία Αθήνα και στον πολιτισμό της συνεχίζεται με την αναφορά μας στις Καρυάτιδες και το Ερέχθειο. Μιλήσαμε για τον τρόπο που απεικονίζεται η γυναικεία μορφή και για το γεγονός ότι τα χέρια τους είναι ελεύθερα και συγκρατούν όλο το βάρος τους με το κεφάλι. Αναφερθήκαμε στα Ελγίνεια μάρμαρα, τα οποία κλάπηκαν από το λόρδο Έλγιν λίγο πριν την Επανάσταση του 1821 και, μέσα σε αυτά, ήταν και μία από τις Καρυάτιδες. "Ζωντανέψαμε" τις υπόλοιπες Καρυάτιδες που μας “διηγήθηκαν” την ιστορία της χαμένης αδερφής τους, η οποία φιλοξενείται στο Βρετανικό Μουσείο. Στη συνέχεια κατασκευάσαμε την κλεμμένη Καρυάτιδα, και γράψαμε τι μπορεί να σκέφτεται εκεί που στέκεται!