ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΣΤΟΥΣ ΓΟΝΕΙΣ


Η Επιλογή Κατεύθυνσης Σπουδών και Επαγγέλματος

Παλαιότερα για την επιλογή κάποιου επαγγέλματος δε γινόταν ιδιαίτερα λόγος για την έκφραση της προσωπικότητας μέσα απ' το επάγγελμα και την ολοκλήρωση του ατόμου, για συναισθήματα ή για ικανοποίηση από την εργασία. Ο καθένας επέλεγε ένα επάγγελμα κατά κύριο λόγο με βάση τις γνωριμίες του οικογενειακού του περιβάλλοντος και τις ευκαιρίες που του παρουσιάζονταν, με βάση δηλαδή το τι ήταν διαθέσιμο την περίοδο που έκανε την επιλογή του ή το τι του επέβαλλαν οι συνθήκες.

Σήμερα, όμως, μέσα στη δύσκολη κοινωνία που ζούμε, οι ευκαιρίες δεν παρουσιάζονται εύκολα από μόνες τους, και για το λόγο αυτό δίνουμε περισσότερη σημασία στο άτομο με την προσωπικότητα, τις ικανότητές του, καθώς και την ολοκλήρωση του ατόμου, την ικανοποίησή του μέσα από το επάγγελμα. Πολύ περισσότερο, που η εξελικτική πορεία του ατόμου δεν κλείνει με την είσοδό του στο επάγγελμα ή σε έναν οργανισμό αλλά αντίθετα, τη στιγμή εκείνη αρχίζει μια νέα πορεία.

Τώρα που βρίσκεσθε μπροστά στην ανάγκη να επιλέξετε μεταξύ διαφορετικών πραγμάτων και κατευθύνσεων είναι πολύ φυσικό να νιώθετε μπερδεμένοι, να αδυνατείτε να οδηγηθείτε σε μια απόφαση και να καταστρώσετε ένα σχέδιο δράσης.

Μερικά από τα ερωτήματα που σας έχουν δημιουργηθεί τώρα που καλείστε να πάρετε αποφάσεις για την επαγγελματική σας πορεία μπορεί να είναι τα παρακάτω:

Ποιος / ποια είμαι; Που βρίσκομαι;

"Μου ταιριάζει αυτό που θέλω να κάνω;"

Τι θέλω; που θέλω να φθάσω; "Θα μου αρέσει η δουλειά που θα κάνω;"

"Γιατί είναι σημαντικό για μένα να κάνω αυτό το επάγγελμα; Τι θα κερδίσω απ' αυτό ως άτομο;"

Τι με εμποδίζει να κινηθώ προς τον στόχο μου;

"Μπορώ να κάνω τη δουλειά που θέλω ή έχω καλύτερα από άλλους;"

Η σωστή επιλογή επαγγέλματος αποτελεί μια σημαντική απόφαση που θα καθορίσει το μέλλον σου. Στο χώρο εργασίας σου θα δαπανήσεις στο μέλλον το ένα τρίτο της ζωής σου. Η επιλογή του επαγγέλματος θα προκαθορίσει σε μεγάλο βαθμό και τον τρόπο ζωής σου.

Ο Επαγγελματικός προσανατολισμός σου ανοίγει το δρόμο για μια επιτυχημένη επαγγελματική σταδιοδρομία. Είναι μια διαδικασία που πραγματοποιείται με συστηματικό και οργανωμένο τρόπο από άτομα με ειδική κατάρτιση και απευθύνεται σε νέους 14 ετών και άνω. Σκοπός των ειδικών είναι να σε βοηθήσουν να πάρεις μόνος σου τις πιο κατάλληλες για σένα αποφάσεις όσον αφορά στην ακαδημαϊκή και επαγγελματική κατεύθυνση που θα ακολουθήσεις.
Η διαδικασία αυτή βασίζεται στην βαθιά κατανόηση των ιδιαίτερων ατομικών σου χαρακτηριστικών και βοηθά εσένα και την οικογένειά σου να συνειδητοποιήσεις τις πραγματικές σου κλίσεις και τα βαθύτερα ενδιαφέροντά σου ώστε να επιλέξεις μια επαγγελματική πορεία με επιτυχία.


Η επιλογή σου αυτή θα πρέπει να συνδυάζει τις προτιμήσεις, τις δυνατότητες και τα ταλέντα (ικανότητες) που έχεις με τις αντίστοιχες προοπτικές της αγοράς εργασίας.
Ο κ. Θεόδωρος Κατσανέβας, Καθηγητής Πανεπιστημίου Πειραιά και επιστημονικός υπεύθυνος της μοναδικής στην Ελλάδα έρευνας "Τα επαγγέλματα του Μέλλοντος" προτείνει:

"Γίνε αυτό που είσαι, αλλά κάτι τέτοιο θα ήταν προτιμότερο να συνδυαστεί με ένα επάγγελμα ή ειδικότητα που έχει μέλλον".

Η επιλογή επαγγελμάτων με μέλλον όμως, δε σημαίνει ότι υπάρχει βεβαιότητα επαγγελματικής αποκατάστασης. Γιατί πάντοτε χρειάζεται η καλή γνώση, ιδιαίτερα των πρακτικών πλευρών της και η διαρκής ανανέωσή της. Ένας οκνηρός και αδιάφορος εργαζόμενος στην ιδιωτική αγορά εργασίας ακόμα και σε επάγγελμα με μέλλον, κινδυνεύει να μην έχει επιτυχία στην επαγγελματική του καριέρα ενώ αντίθετα ένας ικανός, ταλαντούχος και επίμονος θα καταφέρει να βρει δουλειά και να επιτύχει στο επάγγελμα που θα έχει επιλέξει.


Τα αυξημένα προσόντα (πτυχίο, μεταπτυχιακή εξειδίκευση, επαγγελματική κατάρτιση και εκπαίδευση, ξένες γλώσσες και γνώσεις Η/Υ, δημιουργικότητα, εξυπνάδα, κ.ά) θα είναι το κύριο διαβατήριο προς την εργασία τα επόμενα χρόνια και τα προσόντα θα αποκτώνται είτε με την παραδοσιακή εκπαίδευση είτε μέσα στη δουλειά είτε με τη συνεχιζόμενη εκπαίδευση.
Θα πρέπει δηλαδή να μάθετε να αυξάνετε τα προσόντα σας, να αναζητάτε τις κατάλληλες ευκαιρίες, να προσαρμόζεστε πολλές φορές ανάλογα με τις υπάρχουσες καταστάσεις, και το κυριότερο, σε μια ανταγωνιστική αγορά εργασίας να μπορείτε να παρουσιάζετε τον εαυτό σας, να μπορείτε να δείξετε δηλαδή τι το διαφορετικό, ανταγωνιστικό, ως γνώσεις, ικανότητες, χαρακτηριστικά, δεξιότητες, ως δυνατότητες έχετε να προσφέρετε.


Η ζωή και κυρίως η επαγγελματική ζωή, είναι μια διαρκής μάχη και νικητές σ' αυτή τη μάχη είναι εκείνοι που έχουν τη γνώση του εαυτού τους, μεθοδικότητα και πίστη στην επιτυχία, πρακτικές γνώσεις του αντικειμένου τους και τη δυνατότητα να τις ανανεώσουν, είναι επίμονοι και πιστεύουν στην επιτυχία, προσπαθούν, έχουν όραμα, αποφασιστικότητα, εργατικότητα, κινητικότητα, συνέπεια αλλά κυρίως κάνουν τις σωστές επιλογές την κατάλληλη στιγμή. Κανείς δεν χαρίζει σε κάποιον τη δουλειά που θέλει.

 

 

Με εκτίμηση,

Ευαγ. Καραγιάννη
Καθηγήτρια, Υπεύθυνη
Τομέα Συμβουλευτικής
Επαγγελματικού Προσανατολισμού.


created & hosted by DNA Web Services