E'2 Δημοτικού: Προετοιμασίες για τη συνάντηση με την 'Αλκη Ζέη
Είναι αλήθεια ότι οι έντονοι ρυθμοί του σχολικού προγράμματος συχνά στερούν από τα παιδιά τη χαρά που προσφέρει η ανάγνωση ενός παιδικού βιβλίου. Η έννοια του βιβλίου συνήθως εξισώνεται στα μάτια τους με τη σκληρή δουλειά στα πλαίσια των σχολικών τους υποχρεώσεων.
Το παιδικό βιβλίο, όμως, αποτελεί ένα ανοιχτό παράθυρο στον κόσμο. Επιτρέπει στο παιδί να ταξιδέψει, να ονειρευτεί, να βάλει τον εαυτό του στη θέση του ήρωα, να ταυτιστεί μαζί του ή να τον απορρίψει, να σκεφτεί σημαντικά ζητήματα τα οποία μια παιδική ιστορία μπορεί να προσεγγίσει με απλό τρόπο. Το παιδικό βιβλίο διαμορφώνει ήθος, χαρακτήρα και συνείδηση. Η ανάγνωση παιδικών βιβλίων δίνει στο παιδί την ευκαιρία ν' αναπτύξει καλύτερα τις γλωσσικές του ικανότητες και να χτίσει γερά θεμέλια πάνω στα οποία, στη συνέχεια, θα στηριχθούν οι επικοινωνιακές του δεξιότητες.
Λαμβάνοντας, λοιπόν, υπόψη μας όλα αυτά τα πλεονεκτήματα, αποφασίσαμε και φέτος να καλλιεργήσουμε τη φιλαναγνωσία των μικρών μας μαθητών. Την αφορμή μάς την έδωσε το μάθημα της Γλώσσας, όπου η ενότητα 9 του σχολικού βιβλίου της Ε’ Δημοτικού είναι αφιερωμένη στην αξία των βιβλίων. Μάλιστα υπάρχει ειδική αναφορά στο έργο της 'Αλκης Ζέη, που αναμφίβολα αποτελεί μια από τις πιο σημαντικές Ελληνίδες συγγραφείς.
Η Ε’2 τάξη, λοιπόν, επέλεξε 5 από τα σημαντικότερα έργα της (Το καπλάνι της βιτρίνας, Ο μεγάλος περίπατος του Πέτρου, Η μωβ ομπρέλα, Ο θείος Πλάτων, Ο ψεύτης παππούς,), τα οποία οι μικροί μαθητές κλήθηκαν να μελετήσουν κατά τις διακοπές των Χριστουγέννων. Συγκεκριμένα, οι μαθητές χωρίστηκαν σε ομάδες, καθεμία από τις οποίες διάβασε ένα από αυτά τα βιβλία. Στη συνέχεια, οι ομάδες, χρησιμοποιώντας τις ηλεκτρονικές τους ταμπλέτες και μέσω ειδικών προγραμμάτων παρουσίασης, έφτιαξαν το δικό τους βιβλίο για την 'Αλκη Ζέη το οποίο περιελάμβανε στοιχεία από τη βιογραφία και την εργογραφία της, καθώς επίσης και περιλήψεις των βιβλίων που είχαν διαβάσει. Τα βιβλία αυτά εμπλουτίστηκαν με φωτογραφίες από τη ζωή της 'Αλκης Ζέη, βίντεο και ηχογραφήσεις αποσπασμάτων από τα βιβλία της. Εντυπωσιακές όμως ήταν και οι καλλιτεχνικές δημιουργίες των μαθητών (πίνακες ζωγραφικής σε καμβά, ζωγραφιές κ.ά.), που ως πηγή έμπνευσης είχαν την ιστορία που ο καθένας διάβασε.
Μέσα από αυτή την πολύπλευρη προσέγγιση του έργου της 'Αλκης Ζέη, οι μαθητές μας βγήκαν πολλαπλά κερδισμένοι. Όνειρο όλων πλέον, μικρών και μεγάλων, αποτελεί η κατ’ ιδίαν συνάντηση μαζί της!
Πού ξέρετε … ίσως πράγματι φανούμε τυχεροί και τη γνωρίσουμε σύντομα από κοντά! Σίγουρα θα έχει πολλά να μας πει και πολλές απορίες να μας λύσει!