ΤΑΞΗ Δ΄

  Επιμέλεια η δασκάλα της τάξης: Νατάσα Προδρομίδου

  Εισηγητές: Οι μαθητές της Δ΄ τάξης 

  Μάθημα: Νεοελληνική Γλώσσα

 

Τρώμε υγιεινά 
για να ζούμε
πολλά χρόνια!   

 

 

 

 

 

 

 

 

 


                                   Φεβρουάριος 2008

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Συνταγές 
με ελαιόλαδο...

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

                   Μυκονιάτικα παξιμαδάκια

 

Υλικά:

5 κρίθινα παξιμάδια

2 ζουμερές ντομάτες

λίγο ελαιόλαδο

¼ του κιλού κοπανιστή Μυκόνου(50 γρ. για κάθε παξιμαδάκι)

1 πιπεριά πράσινη

λίγη ρίγανη

λίγο νερό

 

Εκτέλεση:

   Βρέχουμε τα παξιμαδάκια με νερό για να μαλακώσουν.  Μετά

ρίχνουμε από πάνω την κοπανιστή.  Κόβουμε τις ντομάτες σε

φετούλες και τις βάζουμε πάνω στην κοπανιστή.  Πάνω στην

ντομάτα ψιλοκόβουμε την πιπεριά και για να γίνουν τα παξιμαδά-

κια πιο νόστιμα ρίχνουμε από πάνω ελαιόλαδο και ρίγανη!  

 

 

 

 

 

 

Από τη μαθήτρια Αναστασία Χαλίκου

                                                  

                   Ταραμοσαλάτα

 

Υλικά:

3 χοντρές φέτες από μπαγιάτικο ψωμί

200 γραμμάρια ταραμά

1 ½ φλυτζάνι του τσαγιού ελαιόλαδο

1-2 λεμόνια

1 μέτριο κρεμμύδι(προαιρετικά)

λίγο μαϊντανό ψιλοκομμένο

ελιές - τουρσιά

 

Εκτέλεση:

   Αφαιρούμε από το ψωμί την κόρα.  Το μουσκεύουμε, το στύβουμε

για να φύγουν τα νερά και το ρίχνουμε στο μπλέντερ με τα υπό-

λοιπα υλικά.  Τα χτυπάμε καλά.  Έτσι είναι έτοιμη η ταραμοσα-

λάτα!   

 

 

 

 

 

 

 

Από το μαθητή Νικόλα Ποτηριάδη

 

                                Χοιρινό ρόστο

 

Υλικά:

1.200 γραμμάρια χοιρινό

1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο

30 γραμμάρια βούτυρο

1 μεγάλο κρεμμύδι

αλάτι & πιπέρι

 

Εκτέλεση:

   Ζεσταίνετε το ελαιόλαδο και το βούτυρο στη χύτρα.  Βάζετε αλάτι

και πιπέρι στο κρέας και το ροδίζετε για 10 λεπτά.  Προσθέτετε

το κρεμμύδι κομμένο σε χοντρά κομμάτια.  Κλείνετε τη χύτρα και

μαγειρεύετε για 35 λεπτά.    

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Από τη μαθήτρια Αλεξάνδρα Πυρινή

 

                   Μπουρεκάκια με τυρί

 

Υλικά:

1 κιλό φέτα σκληρή

3 αυγά

τυρί τριμμένο

μαϊντανό

πιπέρι

φύλλο χωριάτικο

ελαιόλαδο

 

 

Εκτέλεση:

   Βάζετε τη φέτα σε μια λεκανίτσα, ρίχνετε τα αυγά και τα ζυμώ-

νετε καλά.  Προσθέτετε το τριμμένο τυρί και το μαϊντανό ψιλοκομ-

μένο.  Αν το τυρί είναι αλμυρό, ρίχνετε μόνο πιπέρι.  Φτιάχνετε

τα μπουρεκάκια σε σχήμα τριγωνικό και τα τηγανίζετε με ελαι-

όλαδο. 

 

 

 

 

 

Από τη μαθήτρια Ελένη Λιγνού

                                             

                   Αγκινάρες με κουκιά

Υλικά:

6 αγκινάρες

1 κιλό κουκιά φρέσκα

1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο

1 μάτσο φρέσκα κρεμμυδάκια

50 γραμμάρια άνηθο

1 ματσάκι μαϊντανό

1 λεμόνι

120 γραμμάρια ελαιόλαδο

αλεύρι, αλάτι & πιπέρι

 

Εκτέλεση:

   Καθαρίζουμε τα κουκιά και τις αγκινάρες και τα ρίχνουμε σε

νερό με λεμόνι.  Ξανθίζουμε το κρεμμύδι με το λάδι.  Ρίχνουμε το

αλεύρι και λίγο νερό, τις αγκινάρες και τα κουκιά, το άνηθο, το

μαϊντανό, τα κρεμμυδάκια, αλάτι και πιπέρι και λίγο λεμόνι. 

Αφήνουμε τα υλικά να σιγοβράσουν, μέχρι να ψηθούν.  Με το ζωμό

του φαγητού που μένει και μισό φλιτζάνι γάλα, 1 αβγό και χυμό

λεμονιού, ετοιμάζουμε μια σάλτσα αβγολέμονο και περιχύνουμε

μ’ αυτό το φαγητό.  Αν θέλουμε, προσθέτουμε 1-2 κουταλιές φρέ-

σκο βούτυρο.  Το φαγητό είναι για 6 άτομα.  Η κάθε μερίδα έχει

482 θερμίδες.  Το φαγητό αυτό το τρώμε συνήθως το καλοκαίρι. 

 

Από τη μαθήτρια Ελένη Ιωάννου

 

                    Ντάκος με ελαιόλαδο

 

Υλικά:

χυμός από μια φρέσκια ντομάτα

2 μικρές ντομάτες

ψιλοκομμένο μαϊντανό

μία πρέζα αλάτι

½ κουταλάκι ρίγανη

150 γραμμάρια τριμμένο τυρί

½ φλιτζανάκι ελαιόλαδο

2 παξιμάδια

 

Εκτέλεση:

   Βρέχουμε τα παξιμαδάκια.  Βάζουμε ντομάτα και από πάνω το

τριμμένο τυρί, τη ρίγανη, το αλάτι, το μαϊντανό και το ελαιόλαδο.     

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Από τη μαθήτρια Θεοδώρα Μπαγλή

                    Κέικ αλμυρό

 

Υλικά:

5 αυγά

1 ποτήρι γάλα

1 ποτήρι ελαιόλαδο

½ του κιλού αλεύρι

½ του κιλού τυριά(κασέρι – γραβιέρα - φέτα)

λίγο ζαμπόν

 

Εκτέλεση:

   Ανακατεύουμε τα αυγά, το γάλα και το λάδι.  Στο τέλος, προσθέ-

τουμε το αλεύρι, τα τυριά και λίγο ζαμπόν.  Ψήνετε σε 45’  στους

180 βαθμούς.       

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Από τη μαθήτρια Στελίνα Σκιαθίτη

 

                    Φακές

 

Υλικά:

500 γραμμάρια φακές

2 κουταλιές της σούπας ντομάτα

λίγο ελαιόλαδο

λίγο αλατοπίπερο

νερό

ένα δαφνόφυλλο

1 μέτριο κρεμμύδι

     

Εκτέλεση:

   Ανακατεύουμε την ντομάτα με το νερό και βάζουμε όλα τα υλικά

στην κατσαρόλα για να βράσουν.  Είναι έτοιμες οι φακές.  Πάμε

να φάμε!!!  Καλή όρεξη!!!       

 

 

 

 

 

 

 

 

Από το μαθητή Αλέξανδρο Σπυρίδη

 

                        Πορτοκαλόπιτα

Υλικά:

1 νεροπότηρο ελαιόλαδο
1νεροπότηρο ζάχαρη
1 ποτηράκι κονιάκ
2 νεροπότηρα χυμό πορτοκαλιού
3½ νεροπότηρο αλεύρι
1 μπέικιν πάουντερ
1 κουταλάκι κοφτό σόδα
ξύσμα δυο πορτοκαλιών
ξύσμα ενός λεμονιού
(κανέλα προαιρετικά)

Εκτέλεση:

Ανακατεύουμε το λάδι με τη ζάχαρη, το κονιάκ και το ξύσμα. 

Διαλύουμε το μπέικιν πάουντερ και τη σόδα μέσα στο χυμό του

πορτοκαλιού.  Ρίχνουμε το διάλυμα στα υπόλοιπα υλικά και το

αλεύρι.  Λαδώνουμε ένα ταψί ή ένα πυρέξ.  Ρίχνουμε μέσα το

μίγμα και ψήνουμε στους 180°C . 

 

 

 

 

 

Από την κα Νατάσα

 

 

                                            

 

 

 

 

                            

 

                                            

 

 

 

 

 

                                                    

                                                       

 

 

 

                                                

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ΠΙΣΩ