ΤΑΞΗ Δ΄
Επιμέλεια η δασκάλα της τάξης: Νατάσα Προδρομίδου
Εισηγητές: Οι μαθητές της Δ΄ τάξης
Μάθημα: Νεοελληνική Γλώσσα
Φεβρουάριος 2008
Μυκονιάτικα παξιμαδάκια
Υλικά:
5 κρίθινα
παξιμάδια
2
ζουμερές ντομάτες
λίγο
ελαιόλαδο
¼
του κιλού κοπανιστή Μυκόνου(
1 πιπεριά
πράσινη
λίγη
ρίγανη
λίγο νερό
Εκτέλεση:
Βρέχουμε τα παξιμαδάκια με νερό για να
μαλακώσουν. Μετά
ρίχνουμε
από πάνω την κοπανιστή. Κόβουμε τις
ντομάτες σε
φετούλες
και τις βάζουμε πάνω στην κοπανιστή.
Πάνω στην
ντομάτα ψιλοκόβουμε
την πιπεριά και για να γίνουν τα παξιμαδά-
κια
πιο νόστιμα ρίχνουμε από πάνω ελαιόλαδο και ρίγανη!
Από τη μαθήτρια Αναστασία Χαλίκου
Ταραμοσαλάτα
Υλικά:
3 χοντρές
φέτες από μπαγιάτικο ψωμί
1 ½
φλυτζάνι του τσαγιού ελαιόλαδο
1-2
λεμόνια
1 μέτριο
κρεμμύδι(προαιρετικά)
λίγο
μαϊντανό ψιλοκομμένο
ελιές -
τουρσιά
Εκτέλεση:
Αφαιρούμε από το ψωμί την κόρα. Το μουσκεύουμε, το στύβουμε
για να
φύγουν τα νερά και το ρίχνουμε στο μπλέντερ με τα υπό-
λοιπα
υλικά. Τα χτυπάμε καλά. Έτσι είναι έτοιμη η ταραμοσα-
λάτα!
Από το μαθητή Νικόλα Ποτηριάδη
Χοιρινό ρόστο
Υλικά:
1
κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο
1 μεγάλο
κρεμμύδι
αλάτι
& πιπέρι
Εκτέλεση:
Ζεσταίνετε το ελαιόλαδο και το βούτυρο στη
χύτρα. Βάζετε αλάτι
και
πιπέρι στο κρέας και το ροδίζετε για 10 λεπτά.
Προσθέτετε
το
κρεμμύδι κομμένο σε χοντρά κομμάτια.
Κλείνετε τη χύτρα και
μαγειρεύετε
για 35 λεπτά.
Από τη μαθήτρια Αλεξάνδρα Πυρινή
Μπουρεκάκια με τυρί
Υλικά:
3 αυγά
τυρί
τριμμένο
μαϊντανό
πιπέρι
φύλλο
χωριάτικο
ελαιόλαδο
Εκτέλεση:
Βάζετε τη φέτα σε μια λεκανίτσα, ρίχνετε τα
αυγά και τα ζυμώ-
νετε
καλά. Προσθέτετε το τριμμένο τυρί και το
μαϊντανό ψιλοκομ-
μένο. Αν το τυρί είναι αλμυρό, ρίχνετε μόνο
πιπέρι. Φτιάχνετε
τα
μπουρεκάκια σε σχήμα τριγωνικό και τα τηγανίζετε με ελαι-
όλαδο.
Από τη μαθήτρια Ελένη Λιγνού
Αγκινάρες με κουκιά
Υλικά:
6
αγκινάρες
1 μάτσο
φρέσκα κρεμμυδάκια
1 ματσάκι
μαϊντανό
1 λεμόνι
αλεύρι,
αλάτι & πιπέρι
Εκτέλεση:
Καθαρίζουμε τα κουκιά και τις αγκινάρες και
τα ρίχνουμε σε
νερό με
λεμόνι. Ξανθίζουμε το κρεμμύδι με το
λάδι. Ρίχνουμε το
αλεύρι
και λίγο νερό, τις αγκινάρες και τα κουκιά, το άνηθο, το
μαϊντανό,
τα κρεμμυδάκια, αλάτι και πιπέρι και λίγο λεμόνι.
Αφήνουμε
τα υλικά να σιγοβράσουν, μέχρι να ψηθούν.
Με το ζωμό
του
φαγητού που μένει και μισό φλιτζάνι γάλα, 1 αβγό και χυμό
λεμονιού,
ετοιμάζουμε μια σάλτσα αβγολέμονο και περιχύνουμε
μ’ αυτό
το φαγητό. Αν θέλουμε, προσθέτουμε 1-2
κουταλιές φρέ-
σκο
βούτυρο. Το φαγητό είναι για 6
άτομα. Η κάθε μερίδα έχει
482
θερμίδες. Το φαγητό αυτό το τρώμε
συνήθως το καλοκαίρι.
Από τη μαθήτρια
Ελένη Ιωάννου
Ντάκος με ελαιόλαδο
Υλικά:
χυμός από
μια φρέσκια ντομάτα
2 μικρές
ντομάτες
ψιλοκομμένο
μαϊντανό
μία πρέζα
αλάτι
½ κουταλάκι
ρίγανη
½
φλιτζανάκι ελαιόλαδο
2
παξιμάδια
Εκτέλεση:
Βρέχουμε τα παξιμαδάκια. Βάζουμε ντομάτα και από πάνω το
τριμμένο
τυρί, τη ρίγανη, το αλάτι, το μαϊντανό και το ελαιόλαδο.
Από τη μαθήτρια
Θεοδώρα Μπαγλή
Κέικ αλμυρό
Υλικά:
5 αυγά
1 ποτήρι
γάλα
1 ποτήρι
ελαιόλαδο
½ του
κιλού αλεύρι
½ του
κιλού τυριά(κασέρι – γραβιέρα - φέτα)
λίγο
ζαμπόν
Εκτέλεση:
Ανακατεύουμε τα αυγά, το γάλα και το
λάδι. Στο τέλος, προσθέ-
τουμε
το αλεύρι, τα τυριά και λίγο ζαμπόν.
Ψήνετε σε
180
βαθμούς.
Από τη μαθήτρια
Στελίνα Σκιαθίτη
Φακές
Υλικά:
2
κουταλιές της σούπας ντομάτα
λίγο
ελαιόλαδο
λίγο
αλατοπίπερο
νερό
ένα δαφνόφυλλο
1 μέτριο
κρεμμύδι
Εκτέλεση:
Ανακατεύουμε την ντομάτα με το νερό και
βάζουμε όλα τα υλικά
στην
κατσαρόλα για να βράσουν. Είναι έτοιμες
οι φακές. Πάμε
να
φάμε!!! Καλή όρεξη!!!
Από το
μαθητή Αλέξανδρο Σπυρίδη
Πορτοκαλόπιτα
Υλικά:
1 νεροπότηρο ελαιόλαδο
1νεροπότηρο ζάχαρη
1 ποτηράκι κονιάκ
2 νεροπότηρα χυμό πορτοκαλιού
3½ νεροπότηρο αλεύρι
1 μπέικιν πάουντερ
1 κουταλάκι κοφτό σόδα
ξύσμα δυο πορτοκαλιών
ξύσμα ενός λεμονιού
(κανέλα προαιρετικά)
Εκτέλεση:
Ανακατεύουμε
το λάδι με τη ζάχαρη, το κονιάκ και το ξύσμα.
Διαλύουμε
το μπέικιν πάουντερ και τη
σόδα μέσα στο χυμό του
πορτοκαλιού. Ρίχνουμε το διάλυμα στα υπόλοιπα υλικά και το
αλεύρι. Λαδώνουμε ένα ταψί ή ένα πυρέξ. Ρίχνουμε μέσα το
μίγμα και
ψήνουμε στους
Από την κα Νατάσα